Andreic

Lucru, barfe, cod si joaca

Ce este Anhedonia si de ce asa de multi oameni o au?

Dupa multi ani de suparari, tentative de umilinte, minciuni si nenumarate dezamagiri, in loc de depresie sau manie scapata de sub control, ori mai rau dementa cum am vazut la unele persoane, am deprins o boala psihica mai putin discutata dar cunoscuta de psihiatrii ce are rolul de a ma apara oarecum de nebunie. Pobabil si tu o ai, numai ca nu esti constient de asta.

Ei bine dupa foarte multe asa zise traume cauzate de trecut, mi-am interiorizat foarte mult emotiile pentru a nu fi considerat slab de catre altii, cu timpul ajungand sa nu le mai simt. Asa am ajuns ca la 25 de ani cand am parte de orice moment extrem de suparator, in loc de cateva ore de tristete, suparare sau manie, sa ajung ca cateva zile sa nu mai am parte de nici o emotie. Practic orice melodie as asculta, nu pot simti extaz, fericire sau pozitivitate, iar cand situatia e urata pentru mine, nu pot simti tristete, suparare, manie sau orice sentiment negativ. Ma refugiez in munca si cand situatia se calmeaza, toate starile ce ar fi trebuit sa le am in momentele de critica, le am pe loc cateva ore, fiind extrem de coplesitoare (de exemplu cand lucram la McDonalds si m-am dus sa bocesc in baie asa random pentru ca nu mai puteam „fusesem inselat cu zile inainte si comportamentul urat al partenerului cu vestea, mi-au venit mai tarziu dupa ce m-am impacat cu gandul”.

Nu stiu daca exista vreun tratament sau cum se scapa de asta, dar ma afecteaza destul de grav facandu-ma extrem de neproductiv, am vazut la foarte multi oameni o stare de calm excelenta cand erau certati si umiliti, si acum ca am aflat de existenta acestei boli psihice, cred ca acele descarcari le au atunci cand sunt singuri in mod destul de violent. Eu personal as vrea sa stiu cum sa ma port pe moment pentru a prevenii ulterior cand am nevoie sa fiu productiv orice reactie, dar nu pot. Pur si simplu nu stiu cum sa reactionez. Mimez un zambet si intelegere, si astept sa raman singur in speranta ca voi izbucni atunci. Dar se intampla din ce in ce mai des cand sunt in preajma oamenilor sau cand nu am nevoie sa aibe loc. Si asta ma frustreaza maxim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *